Our Awesome Articles

west-hollywood-residence-by-fer-studio-04-800x545

Contemporary and Cozy Residence in West Hollywood

This West Hollywood cozy residence is located in the hills above Sunset Boulevard with 180 degree views of Hollywood, Beverly Hills and Brentwood below. The goal of this extensive remodel and addition was to capitalize on the spectacular views and thereby maximize the natural light throughout the two-story home. To achieve this, the home was reoriented West, with the sun-soaked master bedroom facing South, overlooking the backyard pool area and the Wilshire corridor beyond. The owner, a frequent traveler to Thailand and Cambodia, desired a look that fused a South East Asian expression with a modern contemporary aesthetic. The approach was to incorporate rich natural materials, indoor-outdoor living and create dedicated areas to display the owners vast collection of artifacts. The exterior of the home is enveloped in red mangaris exterior wood cladding; indoor and outdoor spaces flow into one another through retractable doors, full height glass walls, and harmonized materials. Artifacts are peppered throughout in display nooks, on axis, and as focal points.

The backyard is blanketed with bright green vegetation, a glass mosaic tiled pool, and an oversized white daybed that connects the pool area with the outdoor living and dining rooms. Now shallower, the existing kidney shaped pool was redesigned to incorporate a jacuzzi and a 3” deep wading pool for “floating” lounge furniture. The intimate outdoor living room sits to the West-side of the home and includes a built-in sofa, twin fire pits and white travertine pavers. It leads to the outdoor dining room, the home’s primary dining area. At the entrance of the home, a 14’ full height glass jewel box displays the interior floating staircase made from 100-year old reclaimed teak, glass, and blackened steal. Beyond the custom-made pivoting forms-and -surfaces bonded metal steel door, the interior is bright, clean and open-concept.

The entry leads into the main living room, the focal point of which is a large smooth Venetian plaster fireplace with granite mantle. A double height ceiling cut-out and black walnut flooring connects the living area to a chef’s kitchen, which features a custom-made stainless steel countertop, cabinets created from Roman Coin leaves cut into glass, and the kitchen window with garden views. The kitchen also includes Ann Saks crackled white tile and a custom-made pebble embedded dining table set against slate pavers. Off the main living room, a 300+ year old monastery door from South East Asia slides open into an office and the ground floor powder room leads to a bathroom and linen closet. The powder room is defined by a long stainless steel wall-mounted fixture that emphasizes a single antique Asian table with a granite basin. Upstairs, there are 3 bedrooms: a master, a guest room and child’s room, as well as 2.5 bathrooms. The windowed master bedroom includes a linear gas fireplace with a granite mantle that ties seamlessly with the 100% silk carpeting that mirrors the marbling of the granite. The luxurious master bathroom is completely inset in jade, from the floors all the way to the bathtub. Next door, the distinct children’s bathroom features a neo-metro apple green resin sink.”

Douglas V. Pierson joined form, environment, research (fer) studio, LLP in early 2006 and helped establish the office as a forerunner in contemporary design. He brings more than 20 years of international architecture experience to his role as Principal Designer and Partner of form, environment, research (fer) studio. Also a former Project Architect with Frank Gehry’s celebrated Los Angeles office, Gehry Partners LLP, and the Culver City firm, Hodgetts and Fung, Pierson has developed progressive academic, commercial, civic, and residential projects around the world. Pierson has worked on a wide range of internationally acclaimed projects including Seattle’s landmark Experience Music Project (EMP), Melbourne’s Victoria State Library, The Corcoran Gallery, Washington DC’s oldest private art institution, and a prefab hospital project in the U.K. He has also designed and participated in several noteworthy international traveling art and design exhibits including: The Work of Charles and Ray Eames, Pablo Picasso, and Howard Hodgkins Paintings. Pierson grew up in Washington DC, first attending the College of William and Mary in Williamsburg, Virginia, then the Lettres program at the Université Paul Valéry in Montpelier, France before earning his Masters in Architecture at Virginia Tech.

Christopher L. Mercier founded form, environment, research (fer) studio in early 2002, following nine years as a Senior Associate/Project Architect for Gehry Partners, LLP., formally Frank O. Gehry & Associates.  Spanning his more than 20 year career, Mercier has worked on many of the industry’s most respected international projects, including the Guggenheim Museum Bilbao in Spain, the Condé Nast Cafeteria in New York, artist Richard Serra’s pedestrian bridge in London, and the Bio-Diversity Museum in Panama, among other architectural monuments. After earning his Bachelor of Science (B.Sc.) in architecture at Lawrence University, Mercier moved to Milan, Italy, where he was recruited by Daniel Libeskind, the architect selected to rebuild the World Trade Center after September 11th.  Following his assignment with Libeskind’s Architecture Intermundium, Mercier returned to the United States to complete a graduate degree in architecture (M. Arch) at Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc). Mercier’s dedication to design has been a driving force throughout his life. He spent much his childhood drawing and painting and today continues to explore the interrelationship between painting, sculpture and architecture through his artwork.  Mercier’s recent work can be viewed at www.artslant.com

The Cozy Residence

 

Cozy Residence

 

 

Cozy Residence

 

 

Cozy Residence

 

 

 

Cozy Residence

 

 

 

Cozy Residence

 

 

 

Cozy Residence

 

 

Cozy Residence

 

 

Cozy Residence

Meet Evan Varsamis


Evan Varsamis is driven by his passion for technology, innovation and vision of an ever improving and informative web. The company he founded, Cloudie Co. is a testament of that. Evan is constantly seeking to invest in new startup projects that support his vision.